הדיג'יי הוא תפקיד שהשתנה המון לאורך עשרות השנים שהוא קיים, ואחד מהתורמים המרכזיים לכך הוא השינויים הטכנולוגיים שקרו לאורך זמן, בין אם בפורמטים בהם הופצה מוזיקה ובין אם בציוד בו השתמשו בהתאם לאותם פורמטים ופונקציות שנוספו והפכו לסטנדרט ככל שעבר הזמן. במאמר נדבר על סוגי הציוד השונים שדיג'יי יכול להשתמש בהם כדי לתקלט.

 

ציוד DJ, הקדמה ועקרונות בסיסיים

איזה ציוד די ג'יי צריך? מדריך ל-DJ המתחיל - לימודי סאונד וקיובייס

הדבר המרכזי שיכריע בעידן הנוכחי באיזה ציוד ישתמש דיג'יי על מנת לתקלט הוא הפורמט בו מגיעה המוזיקה. הבסיס לתקלוט תמיד יהיה 2 נגנים ומיקסר (נגנים כשמם מיועדים לנגינת המוזיקה, המיקסר על מנת להגביר אותם), אך קיים נגן לכל פורמט פופולארי של מוזיקה שרלוונטי להיום – פטיפונים המיועדים לנגינת תקליטים, נגני מוזיקה דיגיטליים לקבצים ואף נגנים המיועדים לנגינת דיסקים. בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות, גם האפשרויות של נגינה בסמארטפונים וטאבלטים קיימת כיום.

 

רוצים ללמוד לתקלוט כמו מקצוענים? לפרטים על קורס DJ

ציוד תקלוט, הפורמטים השונים

פטיפונים ותקליטים

פטיפון לדיג'יי, ציוד תקלוט - לימודי סאונד וקיובייס

התקליטים הם הפורמט הראשון בו מוזיקה הופצה בצורה המונית לצריכת הקהל. תקליטים חזרו בשנים האחרונות לפופולריות שיא, בעיקר בזכות איכות השמע שנחשבת גבוהה והתחושה הפיזית בעת נגינה בהם.

 

קלטות וטייפים

נגן קסטות וטייפים ל-DJ - לימודי סאונד וקיובייס

הקלטות / קסטות הפכו לפורמט פופולארי במיוחד עם המצאת הווקמן שהפך את פעולת שמיעת המוזיקה לניידת. את הקלטות מנגנים על מכונת טייפ בצורה אנלוגית. מדובר בצורה שפחות פופולאריות היום עקב חוסר הנוחות שלה בנגינה לעומת האלטרנטיבות.

 

דיסקים

קומפקט - נגן דיסקים לדיג'יי - לימודי סאונד וקיובייס

הקומפקט דיסק הומצא בשנות ה-80 ושלט בעיקר בשנות ה-90 והלאה, זאת בזכות עלויות הייצור הזולות אל מול איכות השמע הגבוהה במיוחד. העקרון גם אפשר ניוד של כמויות מוזיקה גדולות במיוחד.

 

קבצי דיגיטל

תקלוט עם קבצים דיגיטליים - לימודי סאונד וקיובייס

הפורמט הכי נפוץ היום – קבצי המחשב (MP3, WAV ושות'), גם בכלל שנתח מכובד מאוד מהשוק משתמש בפורמט, גם יכולת הניוד הטובה משמעותית אף מדיסקים ע"י שימוש בהתקנים ניידים (דיסק-און-קי, הארד-דיסקים וכו'…). אך גולת הכותרת היא הימצאות הקבצים באינטרנט – מה שמאפשר להמון דיג'יים את היכולת לחקור ולגלות מוזיקה חדשה, ולהוסיף אותה לאוסף האישי של המתקלט כבר באותו רגע.

ניתן לנגן קבצים באופן דיגיטלי מהרבה מכשירים שסטנדרטיים כיום (דוגמת טלפון נייד או אייפד).

 

סוגי התקלוטים ועמדות ה-DJ

תקלוט אנלוגי

מיקסר DJ אנלוגי - לימודי סאונד וקיובייס

בעשור האחרון שהחל ב-2010, התקליטים החלו לעשות קאמבק צרכני רחב-היקף שהחזיר את הפורמט לחיים. הגעגוע לצורת השמיעה הקלאסית, הסאונד האנלוגי שהמון מאזינים אוהבים וכיום התאימות לתקלוטים בסטנדרטים המודרניים, העלו מן האוב פורמט שנראה כי כבר הוספד.

העמדה האנלוגית הסטנדרטית תכלול מיקסר עם 4 ערוצים המאפשרים הרכבים שונים של נגנים אנלוגיים ודיגיטליים. מטרת המיקסר להגביר את המוזיקה המוזרמת דרכו, כאשר המיקסרים המתקדמים המיועדים לתקלוט מאפשרים לנו לבצע שינויים בזמן אמת למוזיקה שעוברת דרכו

כאשר רוצים לנגן תקליטים בצורה אנלוגית, יש להשתמש בפטיפונים. עבר לפטיפונים הסטנדרטיים שמיועדים להאזנה, קיימים גם פטיפונים ייחודיים המתאימים לתקלוט. נדרש מהדיג'יי להתמצא בטכניקות הנגינה ויישומן בסביבה של תקליטים, המרכיבים השונים של הפטיפון (דוגמת המחט) ובקיאות גבוהה באוסף התקליטים עם דרכים טובות לניווט בתוכו.

לעומת זאת בחזית הדיגיטלית, סדרת הנגנים הדיגיטליים הנפוצה ביותר בימינו שייכת לחברת Pioneer, והיא סדרת הקומפקטים (CDJ ו-XDJ), שזכו למעמד של סטנדרט בזכות העמידות והאמינות הגבוהה של המוצר. המכשיר יאפשר לתקליטן לבצע שינויים שונים במוזיקה תוך כדי נגינתה (שליטה בווליום, תדרים והחלת אפקטים שונים על המידע המתנגן), ומציג נתונים חשובים על גבי הצג הדיגיטלי שלו דוגמת שם הקטע והטמפו שלו ב-BPM. במכשירים מודרניים יותר נוספו עוד ועוד פונקציות שמטרתן להקל על חיי ה-DJ בסיטואציית תקלוט חי. הדגמים הראשוניים בסדרה אפשרו נגינה של דיסקים בלבד, אך עם הזמן הותאמו לפורמטים הדיגיטליים החדשים של קבצים וברוב המקרים היום יכילו אפשרות לשימוש בהתקנים ניידים לטובת שליפת קבצים דיגיטליים לנגינה מיידית בסט.

 

מה מבדיל בין ציוד דיג'יי זול ליקר?

ככל שנשקיע יותר בציוד שלנו, ככה נהנה מרכיבים איכותיים יותר (דוגמה למיקסר שכנראה יכיל קדם-מגבר איכותי יותר ככל שיהיה יקר יותר, מה שיאפשר איכות שמע גבוהה יותר), אמידות לאורך זמן ופונקציות נוספות שיכולות לשדרג את הדיג'יי סט – אך בהרבה מקרים לא הכרחיות כדי לקיים סט ברמה מספקת, שהרי איכות הסט תיקבע לרוב מיכולת הדיג'יי להבין את הקהל ולהתאים את המוזיקה לאווירה במקום בו הוא מנגן.

 

תקלוט דיגיטלי

קונטרולר DJ - לימודי סאונד וקיובייס

בדומה להמון תהליכים שנעשו בצורה אנלוגית בעבר (דוגמת הפקה מוזיקלית), גם עולם התקלוט השתנה משמעותית בעקבות המהפכה הדיגיטלית. כיום, קיימות המון אפשרויות לדימוי העמדה האנלוגית דרך תוכנות דיגיטליות ממוחשבות, יחד עם אפשרויות נוספות שהתווספו בזכות השיפורים הטכנולוגיים שקרו לאורך השנים.

קיימות מספר תוכנות מרכזיות המשמשות את התקליטן המודרני: טרקטור (Traktor) של Native Instruments, רקורדבוקס (Rekordbox) של Pioneer DJ וסראטו (Serato) של Rane. ביכולת התוכנות הללו לנגן ולבצע את כל פעולות ה-DJ הבסיסיות (נגינה במקביל של כמה קטעים, למיין קבצים, להחיל אפקטים וכו') בקריאת קבצים מתוך מחשב או התקן נייד – מה שיצר טרנד שכיום רוב הדיג'ייס המודרניים הולכים לפיו, בעיקר בגלל הרבה בעיות בתקלוט אנלוגי שנפתרות ע"י המעבר לדיגיטל, כמו עלויות המוזיקה הפיזית והקושי לשאת אותה באופן פיזי.

ברוב המקרים התוכנה תהיה מלווה בקונטרולר פיזי אשר נשתמש בו כדי לשלוט בדברים שונים בתוכנה – הקונטרולרים יכולים לתת לנו מגוון אפשרויות תקלוט, כאשר חלקם מיועדים גם לנגינה של סוגי פורמטים שונים (כמו קונטרולרים שמותאמים לנגינה בתקליטים).

 

כמה מומלץ להשקיע בציוד דיג'יי?

חשוב לציין בשלב זה שכמות הכסף שתשקיעו בציוד שלכם לא בהכרח תשדרג את הסט שלכם ותהפוך אתכם לדיג'יים טובים יותר. אמנם ציוד יקר יותר יפתח לכם יותר אפשרויות, אך בתור התחלה מומלץ לדבוק בציוד במחירים שסבירים לכם ומאפשרים לכם את המינימום ההכרחי להעברת הסט. אפשרויות מוגבלות יחסית ימקדו אתכם במה שבאמת חשוב בתקלוט, שברוב המוחלט של המקרים לא יהיה קשור לציוד בו אתם עושים שימוש.

לכן ההמלצה שלנו ל-DJ המתחיל היא לרכוש קונטרולר ותוכנת תקלוט בלבד, תוך כדי הסתמכות על המחשב האישי / הלפטופ שלכם על מנת להתאמן!

 

מדריך למתחילים בציוד דיג'יי, סיכום

למרות שחשוב לבחור את הציוד שלנו לתקלוט בצורה נכונה, שימו לב כי התמצאות בכמה שיותר סוגי ציוד, יחד עם כישורי התקלוט שלכם שלא קשורים לציוד (קריאת קהל, בחירת מוזיקה נכונה ואיכותית לסט ובנייה טובה שלו לאורך זמן ועוד רבים) הם אלה שיעזרו לכם להיות כמה שיותר גמישים ולהתברג בתעשייה.

לייעוץ והרשמה
בקרו במכללה